Blog
SEO

[GIDS] Zo verzamel je meer Google reviews

December 11, 2022

In dit artikel geven we je praktische tips over hoe je om Google-reviews kan vragen om zo je zichtbaarheid en conversiepercentage (het aantal bezoekers dat overgaat tot aanvraag of aankoop) te verhogen.

Maar voordat we ingaan op het 'hoe', laten we eerst eens kijken naar het 'waarom'.

Waarom vragen om Google reviews?

Google-reviews kunnen wonderen doen voor je bedrijf. Je verhoogt er niet alleen je zichtbaarheid, geloofwaardigheid en reputatie mee, door het het verzamelen van reviews op Google Mijn Bedrijf verbeter je zelfs je SEO.

Als je het echter aan je klanten zelf overlaat, zullen je reviews niet binnenstromen zoals je dat zou willen. Het is daarom belangrijk dat je een proactieve aanpak hanteert en klanten zelf vraagt om een review achter te laten.

Hier zijn een paar statistieken die de kracht van online beoordelingen tonen:

 • 63,6% van de consumenten zal Google reviews van een bedrijf controleren voordat ze hun website bezoeken. 
 • 79% van de consumenten beschouwt een goede review score evenwaardig aan een persoonlijke aanbeveling van een vriend of familielid.
 • 70% van de online shoppers leest minimaal één tot zes online reviews voordat ze besluiten om een aankoop te doen bij een onbekend bedrijf.
 • Positieve klantbeoordelingen kunnen de conversies met 270% verhogen.

Het is dus duidelijk dat consumenten zich wenden tot reviews om te beslissen of ze met je in zee gaan. Je kan echter niet gewoon een aantal reviews verzamelen en dan achterover leunen. 85 procent van de consumenten vertrouwt reviews die meer dan drie maanden geleden zijn immers niet en 40 procent kijkt alleen naar beoordelingen van de afgelopen twee weken.

Daarom is het belangrijk om je klanten regelmatig om reviews te vragen om van de voordelen te blijven genieten. Maar wat zijn al deze voordelen nu juist?

De voordelen van Google reviews

Naarmate je meer en meer reviews begint te verzamelen, zal je een aantal sterke voordelen merken voor je bedrijf:

 • Verhoogde zichtbaarheid: Google ziet beoordelingen als een signaal van geloofwaardigheid. Hoe meer je hebt, hoe groter de kans dat je in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt en je concurrenten aftroeft.
 • Social proof: Zoals aangetoond met de cijfers hierboven hebben reviews een enorme invloed op het consumentengedrag. We vertrouwen op acties en meningen van voorgangers. Hoe meer positieve feedback rond je merk, hoe meer belangstelling je krijgt van potentiële klanten.
 • Verhoogde omzet: Doordat je zichtbaarheid verhoogt en je vertrouwen opbouwt, zullen er meer mensen doorklikken naar je website en converteren tot nieuwe klant, waardoor ook je omzet verhoogt.

Tips bij het vragen naar reviews

 • Vraag vooral tevreden klanten om een review. Vraag klanten waarvan je het niet zeker weet eerst om feedback. Als deze dan negatief zou zijn, los dan eerst hun probleem op en vraag ze dan pas om een review. Zo zorg je ervoor dat je enkel maar positieve reviews verzamelt.
 • Let op je timing: vraag pas om een review wanneer je weet dat de klant je product of dienst lang genoeg heeft kunnen gebruiken om een conclusie te trekken. Wacht ook niet te lang, dan kan het enthousiasme weg zijn en is de kans kleiner dat ze ingaan op je vraag.
 • Personaliseer je e-mail door de naam, bedrijfsnaam (indien van toepassing) en de naam van het product of de dienst die ze aangekocht hebben te vermelden. Dit spreekt harder aan dan een saaie "Geef ons a.u.b. een beoordeling".
 • Houd het kort en to the point. Je vraagt ze al om een opoffering van hun tijd, schrijf dus geen roman van een e-mail.
 • Maak je klant het zo gemakkelijk mogelijk door een reviewlink door te sturen. Als je ze vraagt om eerst je bedrijfsprofiel op te zoeken op Google, zullen ze die moeite waarschijnlijk niet doen. In het stappenplan hieronder lees je waar je de reviewlink kan vinden.

E-mailsjablonen

Hier volgen twee e-mailsjablonen die je al een eind op weg zetten bij het opstellen van je e-mails.

Algemeen sjabloon

Deze e-mail kan je versturen naar klanten waarvan je niet weet of ze tevreden zijn. Je stuurt de reviewlink wel mee, maar vraagt hen ook om feedback.

Hey [VOORNAAM KLANT]

Bedankt om gebruik te maken van onze [NAAM VAN DE DIENST]. We waarderen iedereen die vertrouwen heeft in ons bedrijf enorm en zo ook [BEDRIJFSNAAM KLANT].

Omdat we klanttevredenheid erg belangrijk vinden, zou ik je willen vragen of je helemaal tevreden bent en of je eventueel nog feedback hebt om onze dienstverlening te verbeteren. Laat het ons gerust weten via [E-MAILADRES].

Ben je volledig tevreden? Zou je dan even een snelle review willen plaatsen op ons Google bedrijfsprofiel? Dat kan eenvoudig via volgende link: [REVIEWLINK]. Je zou er ons een enorm plezier mee doen!

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten

[E-MAILHANDTEKENING]

Sjabloon voor tevreden klanten

Hey [VOORNAAM]

Nogmaals bedankt om gebruik te maken van onze [NAAM VAN DE DIENST]. 

Als je even tijd hebt, zou je dan een snelle review willen plaatsen op ons Google bedrijfsprofiel?  We zijn bezig met onze vindbaarheid te verbeteren en goede reviews helpen enorm. Hier is de link: [REVIEWLINK]. Alvast bedankt, je doet ons hier een enorm plezier mee!

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten

[E-MAILHANDTEKENING]

Aan de slag

Stap 1: Ga naar je Google bedrijfsprofiel

De verzamelde reviews komen bij je Google bedrijfsprofiel te staan. Dit is het venster met bedrijfsinformatie dat aan de rechtse kant van de zoekresultaten verschijnt wanneer je de naam van je bedrijf ingeeft.

Ga dus naar je Google bedrijfsprofiel en meld je aan. Heb je nog geen bedrijfsprofiel? Dan kan je via dezelfde link ook een profiel aanmaken.

Stap 2: Kopieer je reviewlink

Ga in het beheerscherm van je Google bedrijfsprofiel naar Home en scroll naar onder tot je het blok "Meer reviews ontvangen" ziet verschijnen. Klik daar op de knop "Reviewformulier delen".

Vervolgens krijg je de persoonlijke reviewlink van jouw bedrijfsprofiel te zien. Kopieer deze zodat je ze kan gebruiken in de e-mails.

Stap 3: Vraag om reviews

Stel met de behulp van de e-mailsjablonen in de sectie hierboven de mailtjes op die je gaat verzenden en voeg de reviewlink erbij. Nadat ze op de link geklikt hebben, worden ze eerst gevraagd zich aan te melden op de Google indien dit nog niet het geval was. Vervolgens kunnen ze heel eenvoudig een score op 5 geven en hun mening delen. 

Tip: volg klanten die enige tijd na je mailtje nog geen review hebben geplaatst op en stuur hen een vriendelijk herinneringsmailtje.

Tot slot

Hopelijk is het nu duidelijk waarom je Google reviews moet verzamelen en hoe je dit concreet aanpakt. Heb je toch nog vragen hierover of interesse om dit proces te automatiseren? Twijfel niet om ons te contacteren.

Geschreven door
Jens Van Nueten
Deel dit artikel

Ontvang de beste marketingtips rechtstreeks in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.